Vi finns på samma jord!

Kommit hem från skolan, tjugo minuter i monsunregn klarar inte ens Land Lantbruks bästa paraply att rädda mig ifrån! Skulle ta kort på skoluniformen tänkte jag men den blev dyngsur så det får bli en annan dag. Idag var det underbart svalt i övrigt.

Varje dag har bra och dåliga stunder. Dåliga stunder känns det som jag aldrig kommer lära mig japanska och jag önskar att jag var hemma i Sverige där allt är välbekant. Men på de bra stunderna kan minsta lilla japanska vägskylt göra mig lycklig! Jag är i Japan! Det har ju varit min dröm de senaste tre åren! Men knepigt ändå. Pratade med indiska tjejen och hon har också lite hemlängtan. De bra stunderna kommer på något sätt alltid efter att jag pratat japanska, som idag pratade jag med en kompis på tåget när jag åkte hem och samtalet gick ovanligt bra, då blev jag glad! Det hjälper också att alla japaner i princip är tålmodiga, gulliga och lätta att prata med!
Imorgon är det volleyboll vilket ska bli jättekul!
Glöm inte att läsa inlägget under så ser du var bilderna är ifrån!

Nu kommer bilder!

Jag och bambu!


Hawaiian Style Hamburgare i Yokohamas hamn!


Jag, ett bröllop och Yokohama!


Söta pojkar


Konstig person... men underhållande dans.


En redig chokladtårta! Vi fick ta i för att äta upp hela.


Söta hundar


BBQ


och Det Finns Tusen Sätt Att Äta Ris På! Tur att Japans ris är mycket godare än det svenska. Här har vi stekt vitlöksris.


19 september 2011

19 september 2011

Imorgon är det tillbaka till skolan efter att ha haft långhelg. I lördags gjorde jag inte mycket alls, lånat lite manga av min bror som jag läser och pluggar japanska genom. Känns bra när man kan kalla läsa manga för plugga. Slam Dunk lånade jag i alla fall, basketmanga. Sedan gick jag och mamma en långpromenad med hundarna, gick runt i en park som låg oväntat nära där vi bor. Verkligen fint, lite botanisk trädgård-känsla över den. Palmer fanns det också! Och en skog av bambu!

På söndagen åkte hela familjen minus Masaki, min bror, till Minato Mirai (=framtidens hamn). Med andra ord Yokohamas hamn. Det. Var. Varmt. Vi gick runt i lite affärer, kollade på lite framträdanden på en scen och promenerade ut på stora piren för att se Bay Bridge bättre. På kvällen åt vi shabu-shabu vilket jag inte har någon aning hur jag ska förklara, men det är fläsk och biff som man kokar lätt innan man äter. Något som är vanligt med japansk mat är att man lagar den på bordet, själv, medan man äter. Jag tycker det är mysigaste någonsin och har bestämt mig för att köpa en stekplatta när jag kommer hem så jag kan laga maten så också.

Idag hade vi besök av Minamis barndomsvän och hennes familj! Vi grillade och satt hela kvällen ute i den härligt svalkan. JAG ÅT GRILLAD KOTUNGA! Det ska komma en tyfon rakt över Yokohama på torsdag så den här veckan kommer det regna och vara rätt svalt. Jag bakade det enda jag är bra på att göra, kladdkaka, och vi åt det till efterrätt. Alla var hyfsat rädda över att de hört hur mycket socker och choklad det var i den, japaner gillar i allmänhet inte alltför söta saker. Men alla tyckte den var god så det var tur! Tidigare på dagen var vi och hälsade på mormor eftersom idag är Keiro no hi, ungefär ”de äldres dag”. Dagen man visar respekt för de äldre. Japansk högtid, så hade ledigt idag. Man satte sig en och en framför ett altare, tände rökelse, slog i en klocka och bad. Efteråt bjöd mormor på grönsaksjuice, det var oväntat gott.

Barndomsvännen som var och hälsa på hade med sig två uppsättningar av gamla skoluniformer som jag fick låna, så nu har jag tre stycken fram tills min blir klar! Älskar skoluniformer, så sjukt söta. Fast många stirrar på mig när jag har på mig den, de tycker väl det är lite konstigt eftersom jag är en utlänning. I och för sig stirrar många på mig vad jag än har på mig, det är hyfsat ovanligt med utlänningar även här i Japans andra största stad.


Thank yoooooou!

Någon fråga om jag är längst i min familj, min mamma och syster är kortare än mig men de andra är längre! :) Men japaner är relativt korta ja, jag är sällan den minsta i ett sällskap. Bland killarna i min klass är det flera som är kortare/lika långa som mig också.

Bilder!

Entrén till Masakis skolfestival!


Koryu Manju, helt grymt god. Sålde på festivalen.


Dem här sålde vi också!


Kaksäljargänget!


Det var varmt...


Jag och Minami vid "Falling in love"-hjärtat på festivalen!


Jag och en kille som hade samma nummer!


Highway man! Jag bor tio meter ifrån Yokohama highway... Långt bort ser man Minato Mirai, Yokohamas högsta byggnad. Min skola ligger där borta så jag åker förbi byggnaden varje dag på vägen till skolan. Ska dit imorgon med min familj.


Typisk japansk kyrkogård som jag hittade bakom några lägenhetshus på vägen hem från skolan, mitt i storstan. Sjukt fin.


Den här förskolan skulle jag ha velat gå på!


Tadaima!(=jag är hemma!) Hundarna attackerar varje dag!


Mina kompisar i skolan när de firade mig! Anledningen till att jag nästan, men inte riktigt, ler är för att min mun är full av chokladkakor.


Födelsedagskort från farmor och farmor och pappa! Tack för alla gratulationer! Önskar jag hade tid att tacka alla en och en! Tack! :D

BOK!

Hej där hemma! Idag blev jag glad för i brevlådan låg ett grattis på födelsedagen-kort från världens bästa farmor och farfar! Fick även höra att det hade varit 13 grader i Sverige, när jag berättade det för min familj blev de riktig chockade. Idag hade vi över 30 grader här i Japan så. På tal om farmor så lånade jag ett par skor av henne, ett par riktigt stiliga damskor som jag använder varje dag i skolan. De gjorde succé i alla fall och alla tycker min farmor är väldigt ”stylish”.

Förut i veckan fyllde min värdmamma år så vi åt gräddtårta med jordgubbar, mums! I helgen har jag haft fullt upp, båda dagarna var jag på min lillebrors skolfestival. På lördagen hjälpte jag och mamma till och sålde kakor och manju, speciell japansk konfektyr som är UNDERBAR. På söndagen gick jag runt hela dagen med Minami, min syster. Det finns allt möjligt på skolfestivaler men värt att nämna var väl att de hade livekonserter med olika band som fanns på skolan, teater (t.ex. egen version av Romeo och Julia som var väldigt rolig), massa olika ställen att äta på och ”Falling in Love”. Jag och Minami gick dit, man svarade på några frågor och fick en (jag behöll ”en” bara för att jag tyckte det var kul att jag redan börjar glömma svenskan!) hjärta med en siffra runt halsen. Sedan skulle man hitta någon annan med samma siffra på skolområdet, komma tillbaka och ta kort tillsammans.

I skolan är alla glada och roliga och verkligen välkomnande så det är jätteroligt! Det är kanske fyrtio personer i min klass och av dem är typ sex stycken killar. Mycket tjejer på min skola men de är så söta! Jag är bland de längsta i klassen känns det som… I måndags provade jag på ”futtsa”, fotbollsklubben, efter skolan. Igår provade jag på volleybollklubben (efter att ha haft både en lektion vanlig skolidrott och en lektion simning). Jag har bestämt mig för att börja på volleyboll!

Jag har provat all möjlig japansk mat sedan jag kom hit och som jag nämnde är min mamma verkligen otroligt bra på att laga mat. Jag har varit så duktig så, provat allt och inte en gång rynkat på näsan. Det mesta har varit gott också! Idag åt vi yakiniku med svamp och stekt ris med räkor. Det är sant att de äter mycket ris i Japan. Jag äter ris till lunchen och oftast även middag. Mina syskon äter även ris till frukost. Glömde jag säga att jag bor på ett berg? Det är seriöst rakt uppför halva vägen från tåget och hem. Nästan så jag saknar Svedviksbacken.

Nu har jag skrivit tillräckligt!! Ha det så bra allihop! KRAAAM
Vart inga bilder nu men i helgen ska jag försöka!


Skola!

Idag var första dagen i skolan! Det var läskigt men alla var så gulliga! Vi hade simning på idrotten, i skolans inomhuspool. SUGOI! Nu ska jag sova, men jag kommer in på datorn två-tre på lördag eftermiddag, svensk tid.

Maria och Matilda, ni fick följa med mig första dagen i skolan :)


Yukata!!

Jag har sprungit runt i yukata, en slags sommarkimono, hela dagen och är helt slut. Känner mig redo för sömnen ungefär, kul att jag kommer in på datorn och inte en kotte är inne för INGEN HAR VAKNAT! Men jag har idag fått ny respekt för geishor. Det är ansträngande med kimono/yukata! Min värdsyster skulle fira sitt coming-of-age, att hon blivit tjugo år gammal så hon fick klä upp sig och ta fina foton. Så jag fick också klä upp mig lite. Det är varmt och man blir helt slut i ryggen av att sitta rakt hela tiden, går inte att böja på sig. Och inte att glömma: man kan inte andas!! Men den var väldigt kawaii=söt och jag suki=gillar den mycket!

Men min familj är helt underbar, pappan kan engelska så så svårt det blir svårt hjälper han till. Samtidigt pressar han såklart att jag ska lära mig japanska. Jag och deras son har i läxa att skriva dagbok till varandra varje dag, han på engelska och jag på japanska. Kul idé tycker jag! Skrev igår och sen satt vi alla tre barnen och snackade en lång stund på blandat japanska och engelska. Mamman lagar jättegod mat förresten!!

Imorgon ska jag och Mamma till stan, town hall, och ordna mitt Alien Registration. På onsdag ska hon, jag och Sayaka-san till skolan och jag kommer kanske få skoluniform. På torsdag börjar skolan. Nervös som sjutton!! Men jag har skrivit klart mitt tal och det känns helt okej.

Glömde jag nämna att husen är enorma?? Var uppe på sjuttonde våningen i en byggnad och åt lunch idag!! Idag blev det pasta, igår åt vi rullbandssushi till lunch. Det var jättegott! Himla konstigt, jag trodde inte jag gillade sushi. Men allt var gott!! Vet inte hur länge jag vågar sitta vid datorn så lägger upp lite bilder och sen blir det nog till att plugga lite! Råkade gå in på facebook och kom på att jag saknar er alla. Ha det super!!

Flög inte riktigt över Nordpolen men över Ryssland blev det iallafall precis!

Första intrycket: MYCKET HÖGA HUS


Meiji Shrine, Meiji Jingu. Fint tempel! Man var tvungen att rena sina händer och sin mun innan man gick in...


Bröllop i Meiji Jingu.

Kebab finns överallt... Och doner till och med!


Origami på campet. Första, den blå, blev så ful att den inte kunde stå. Så jag gjorde en till:)


Sverige är bra!! Hoppas alla har det bra!


Jag älskar min yukata!! Här är jag, syster Minami och mamma!

Hello Sweden!

Min data säger 16.00, fortfarande Sverigetid. Men för mig är klockan snart elva och dags att sova efter att ha avslutat min tredje dag i Japan! Tänkte såhär att eftersom jag kommer ha lite bråttom imorgon skriver jag nu och postar på morgonen. Skriver på mitt rum, på min futon=madrass. Vi sover nio tjejer i ett stort ”japanskt” rum, med risdörrar och tatamimattor, mysigt. Men hårt golv. Jag kommer precis från att ha badat, japanese style. Känner mig ren ända in i själen! Japanese style: man klär av sig utanför, går in i ett stort rum med massa duschar och ett stort bad. Där tvättar man först av sig innan man går i vattnet, som är jättevarmt! Lite bastukänsla. Kunde bara sitta i en stund innan jag höll på att däcka.

Första kvällen kände jag mig riktigt seg, ville bara hem och lägga mig i min säng, i Sverige. Igår var bättre och Idag känner jag mig enormt taggad på hela året! Äntligen börjar det känns verkligt!! (På tiden, jag vet!!) Skulle inte åka tillbaka till Sverige för allt i världen. Det är spännande här! Och husen är enorma! Eller ja, skyskrapor typ. Och även om restriktionerna för studenter i Japan är många och strikta så känns det inte som det kommer hindra mig från ett toppenår! Det verkar till och med som att min skola inte är så strikt efter att ha pratat med min kontaktperson. Den är visst van vid att ha utbytesstudenter och en indier och kines ska vara på skolan också. Vi kommer ha speciallektioner i japanska, med speciallärare. Niiice!

Idag åkte vi till Harajuku!! En stadsdel i Tokyo, känd för sin shopping. Det är där man hittar de mest extremt ”utspökade” japanska ungdomarna. Dock hänger de mest där på söndagar så såg nästan ingen. Det var varmt och fuktigt så jag blev trött som tusen. Det var fullt med SÅ MYCKET GULLIGA AFFÄRER. Och SKORNA! Så söta! Så billiga! Och allt finns i min storlek! Jag fick hålla i mig för att inte köpa något. Till lunch blev det kitsune udon, friterad tofu med väldigt tjocka nudlar. Sedan även ett tempel, Meiji Shrine. Det var väldigt vackert och låg i en skog. Verkligen tempelkänsla, fin atmosfär. Det regnade en del idag, eftersom en typhoon är på väg. Nänä det var inte tillräckligt fuktigt som det var… Tur att jag tog med ett paraply! Sponsrad av Land Lantbruk.

Imorgon åker jag hem till min värdfamilj i Yokohama. Jag får skjuts dit av min kontaktperson, Sayaka-san. Vart en liten bok men det var kul att skriva! Speciellt när man skriver på sin gulliga 10,1 tums PC. Alla lyckönskningar är till hälften anledningen att jag är så här taggad tror jag. Ni är bäst! Lägger upp bilder senare i helgen kanske! Kram och vi hörs snart igen!

”My determination” : Enjoy every second and work hard!


RSS 2.0