Meri kursumasu!!

God jul, god fortsättning och snart gott nytt år!
Japan idag känns inte särskilt vintrigt. Mina associationer växlar mellan höst och vår. Ingen snö, inte minusgrader. Men synd att klaga!

Åkte till Yamanakako med familjen. Bodde på mysigt hundvänligt hotell i skogen! Vi åkte till varma källor på ett berg och åt ägg kokade i källorna. Svarta ägg, väldigt kända för det området. Smakade lite speciellt men gott! Det var kallt uppe i bergen, minus 10 grader andra dagen. Låg lite halvsmält snö på marken. Vi var där söndag till måndag. På måndag morgon lite över sex åkte vi ner till sjön Yamanakako och kollade på soluppgången över Fujisan. SJUKT FINT! Det berget stod precis var det skulle stå! Vi åkte och shoppade lite på ett outlet och kom hem sedan på kvällen. Avslutade dagen med att äta upp pepparkakshuset, mums!

Har inte hunnit lägga in bilderna från det på datorn så ni får se sedan! Något att se fram emot kan jag lova! ;)

5 bra saker i vinterJapan!
1. Man kan sticka ut och springa på morgonen utan att halka på en frostfläck/snöhög och dö.
2. Min springtur går upp på en kulle och därifrån kan man se Fujisan nu eftersom luften är sval. Det är dessutom snö på toppen och sjukt fint!
3. Vinterjordgubbar till kvällsfikat!!
4. Tågen och bussarna går.
5. Värmegolv och värmesitstoaletter.

Vad gäller språket känner jag inga spänstiga framsteg men jag har fått höra från många att jag blivit bättre så det är kul! Har hittat en del kompisar som jag kan sitta och prata länge med, som är tålmodiga och hjälper till när det är svårt. Dem är värda guld! :)

Nu måste jag iväg till Yokohama och leka med Sanna och andra utbyteskompisar! Sanna åker hem i januari redan... Jag är glad att jag har lång tid kvar! :)
Puss och kraaam! 


Uppföljning på, One Piece finns överallt!

Nu har jag kommit hem från skola och det spöregnar utomhus!! Har ont i huvudet så ska vila nu. Och läsa Boktjuven, riktigt bra bok tycker jag! Nu får ni lite bilder på mer One Piece jag hittat runt och kring mig!
Bara för att jag gillar One Piece och det finns ÖVERALLT!

På mitt mobilsmycke.


På handduken.


Boken jag FICK av en jättegullig tjej i skolan.


Thousand Sunny i Landmark Tower! Det fanns en One Piece-marknad!!


Misslyckades med att vända bilden, men här är den stora upplysta granen i tidigare nämnda Landmark Tower. Samt bredvid mig en liten Choppa!


Gick nerför en trappa bredvid Landmark Tower och hittade One Piece-karaktärers flaggor på marken i den här sten...saken. Längst bort är ett vattenfall.


Allt för idag! Tack och hej! :)

Ledig från skolan idag!

Lite smått och gott om Japan, bland mycket annat som jag inte kommer på just nu! Folk får jättegärna ställa frågor om Japan för det är världens mest intressanta land skulle jag vilja påstå. Nu när jag varit här snart tre månader börjar mycket kännas självklart och jag vet inte riktigt vad jag ska skriva liksom.

Nummer ett, artigheten. Mot äldre eller folk som vet mer än en själv inom ett ämne. Till och med ett år gör stor skillnad. Man säger tack och förlåt mycket, dock hörs inte varsågod lika mycket tycker jag. När man möter en lärare ska man alltid buga och hälsa. Dessutom har ju japanskan två sätt att prata; vardagligt, till vänner och familj, och artigt, keigo, mot äldre eller folk man inte riktigt känner. För mig blir det mest vardagligt tal, vem jag än pratar med. Börjat försöka använda keigo mot till exempel lärare eller äldre folk men ja, oftast säger jag bara det första som dyker upp i huvudet. Folk har förståelse :)

Något mer kul, den japanska religionen! Läste lite om det i en bok hemma hos den indiska utbytesstudenten. Hennes värdpappa sa att vet inte vanligt folk nuförtiden, men att genom att veta mer kunde jag förstå japaners mentalitet bättre. Enligt den finns det inte bara en gud utan allt har en gud. Inom allt bor det en gud. Det går inte riktigt ihop med den kristna tron, ”Du får icke hava några andra Gudar jämte mig”. Träd har en gud, havet har en gud, brödrosten har en gud, bananen har en gud, om jag uppfattade det rätt. ”De åtta miljoner gudarnas land” kan man kalla Japan. Kanske är därför japaner har så mycket respekt, om man liksom tror att det bor en gud i datorn kanske man inte får lust att banka på den när den är seg?

Skollivet är jätteroligt tycker jag! Skoluniform är praktiskt och eftersom min skola inte är så sträng kan jag ha vad jag vill till den. När jag åker till skolan varje morgon är det enda jag ser folk i skoluniform eller som är på väg till jobbet. Jag är en del i det japanska kostymklädda lämmeltåget.

Japanska skolelever bor i sina klassrum. Vissa lektioner, som till exempel idrott, har man såklart inte i klassrummet men de flesta. Man har sin egen bänk, sin egen placering. Eftersom det börjar bli kallt har folk med sig filtar som de sitter på eller har runt benen. De flesta har med sig lunchlåda, det har jag, och den äter man i klassrummet. När skoldagen är slut är det eleverna som städar klassrummet.

 __________________________________________________________________________

Lite annat random,
I Japan äter man jordgubbar på vintern så nu är affärerna fulla av juljordgubbar!En annan julig sak är illuminationer. Sakuragicho, området vid Landmark Tower, är fullt av illuminationer som jag visat bild på tidigare. Jättefint! Här är illuminationer utanför ett köpcentrum i Tsujido.Och ja, i förra inlägget la jag upp en bild på ett apelsinträd. Det är fullt av träd med mogna apelsiner nu! Jag förstår det inte riktigt men det är roligt tycker jag!

Nu ska jag plugga eftersom det är prov i matematik imorgon, önska mig lycka till! Hejdå! :)


Bildbomb!Jaaag orkar inte skriva för klockan är halv ett på natten och jag har varit på ett slags öppet hus för specialkunder på ett ställe med massa märkeskläder och sådant. Jag är trött iallafall! Så några bilder får det bli. God natt! Oyasuminasai!


RSS 2.0